נדרש ממך להגיע לרכיבות עם אופניים תקינים כדי למצות את כלל שעות הרכיבה.
לצורך כך, קבלו צ’קליסט בדיקות, אותן ניתן לבצע באופן עצמאי בבית (בסיסי ביותר). יישום כלל הבדיקות הנ”ל, עשויות למזער את כמות התקלות הפוטנציאלית באופניים.
בדיקות חיוניות לאופניים
- בדיקות השלדה ומכלולי שליטה:
- ראשית, נעבור באופן ויזואלי על השלדה מכלל הזוויות, כולל בצינור התחתון ותומכות השרשרת (CHAINSTAY)

- יש להקפיד להסתכל בעיקר על נקודות החיבור השונות בשלדה, בדגש על נקודת חיבור מוט האוכף (רגישה במרבית האופניים עקב העומס הרב המופעל עליה), ובציר התחתון (BOTTOM BRACKET)
- יש לבדוק שהכידון שלם, אינו עקום או סדוק (במקרה של כידון קרבון) והוא מיושר עם המזלג והגלגל הקדמי על מנת למנוע את סטיית האופניים (במידה ולא, יש לפתוח את ברגי הסטם באמצעות מפתח אלן 4 מילימטר, ליישר ולהדק בחזרה).
- יש לבדוק את החיבור בין מוט האוכף לאוכף עצמו, לנסות להזיז ולנדנד (באמצעות מעט כוח) את האוכף בכדי לבדוק האם יש חופשים. זכרו שלמשקל שלכם השפעה מהותית יותר על התזוזות בעת הפעלת הכוח ולכן אל תפחדו להפעיל כוח בבדיקה.
- בדיקת הגלגלים והצמיגים:
- ראשית, נבדוק כי הגלגלים יושבים בדיוק בתוך המסילות של השלדה, דגש זה הוא קריטי מאחר וישנם אנשים שמפרקים גלגלים מסיבות כאלו ואחרות ומחזירים אותם בצורה עקומה וכך בעצם עלולים לגרום למספר תקלות:
- סטיית הגלגל לאחד הצדדים ובתוך כך בלימה של הגלגל לרוב על ידי אחת מכריות הבלם.
- במידה וזה קורה בגלגל האחורי, במרבית המקרים תהיה בעיה בהעברת ההילוכים עקב מיקום לא נכון של גלגלי השיניים ביחס לשלדה ולמעביר האחורי.
- נעילה חלקית של ציר הסגירה (Quick Release) ובכך סכנת ניתוק של הגלגל במהלך רכיבה, בעיקר במצבים בהם מופעל כוח רב.
- הערה – במעצורי דיסק לא קיימת בעיה כזו מאחר והכנסת הציר מתבצעת ישירות להברגות בתוך השלדה.
בדיקת הצמיגים
- תפקידו של הצמיג נראה לרובנו מאוד בנאלי, סה”כ נדרש להתגלגל על הכביש, אך טעות לחשוב כך. הצמיג הינו מקדם החיכוך הראשוני שלכם עם הקרקע וחשיבותו היא קריטית, הן מבחינת נוחות, איכות וחשוב מכל – בטיחות הרכיבה. המלצות:
- בחינה ויזואלית של הצמיגים – חפשו חורים (למעלה מ3-4 מילימטר), ‘פציעות’ בדפנות הצמיג, ‘חוטים’ שיוצאים לעיתים (זה קוולאר ממנו נתפרים רוב הצמיגים), או יובש בצמיג, במידה ומופיעים אחד מאלו, יש לשקול להחליף את הצמיג במיידי בכדי למנוע תקלה תוך כדי רכיבה.
- ניפוח בלחץ המתאים – נכון לכל יום ולכל רכיבה, מומלץ למלא בהתאם לטבלת לחצי הניפוח ביחס למשקל שלכם.

- בדיקות מערכת ההינע:
- ראשית, נבדוק באופן ויזואלי את כלל מרכיבי מערכת ההינע:
- מעביר קדמי ואחורי – בדיקה ויזואלית כי הכל תקין, ביישור קו עם יתר המרכיבים (שרשרת וה’אוזן’ במעביר האחורי שביישור קו עם השלדה, למניעת קריסת המעביר לתוך השלדה), כפי שניתן להתרשם בתמונה הנ”ל:

- בדיקת השרשרת – בכללי, שרשרת הינה המרכיב החשוב ביותר במערכת ההינע ומעבר לשימון נדרשת בהחלפה אחת לכל כמה קילומטרים (התדירות משתנה בהתאם לכמות הכוח שמפעיל הרוכב, איכות הדיווש, סגנון הרכיבה וכיוב’..)
- מומלץ לבדוק את מידת התארכות השרשרת אצל מכונאי אחת לשלושה חודשים לפחות. לשרשרת מרווח התארכות בין 0-1.0 מילימטר, כאשר אנו שואפים להחליפה ב 0.75 מילימטר לכל היותר על מנת למנוע שחיקת הקסטהו\או גלגלי השיניים של הקראנק. לא להתפשר על החלפת שרשרת! מדובר בעלות של עד 200 שקלים שתחסוך לכם כאב ראש ומפח נפש של שרשרת קרועה באמצע המסע. ההמלצה שלי:
- שמנו את השרשרת באופן תדיר, אך לא לשפוך המון שמן בכל פעם (יש לשמן חולייה חולייה ולהתחיל מהחלק התחתון, לאחר מספר דקות יש לנגב את שאריות השמן עם מטלית יבשה).
- בקרו אצל מכונאי שבועיים לפני, החליפו במידת הצורך.
- מי שלא הספיק ללכת למכונאי, מומלץ שיבחן את השרשרת חולייה חולייה לבחון שאינה עקומה\חלודה\שחוקה.
- ניתן לבדוק את השרשרת באופן עצמאי גם ללא מדיד מיוחד, באמצעות סרגל, ממליץ לכולם להתנסות ולבצע את הבדיקה כפי שמתואר בסרטון הבא: https://www.bikeride.com/chain-wear/
- בדיקת הקראנק וגלגלי השינים:
- ‘נענוע’ הזרועות ובחינה שאין חופשים – במידה וישנם חופשים אחד מהשניים – או שהקראנק לא מוברז ומחוזק לשלדה, או שמיסבי הציר המרכזי שחוקים ולכן נוצרים חופשים. בכל אחד מהמקרים, חייב לבקר מכונאי בהקדם כדי למנוע את שחיקה ושבר אופציונלי בשלדה או פשוט להישאר עם קראנק תקוע בקליט…
- בדיקת גלגלי השיניים בקראנק – בדיקה שכלל השיניים שלמות ולא שבורות, שן שבורה עלולה לגרום להילוכים לא לטפס\לרדת מגלגלי השיניים בצורה חלקה, או במקר הגרוע לשחוק ולקרוע את השרשרת. (לא להיבהל עם השיניים לא באותו הגודל, במרבית הקראנקים מבנה השיניים לא סימטרי על מנת להקל על השרשרת לטפס על גבם).
- בדיקת הקסטה – בדומה לבדיקת גלגלי השיניים של הקראנק, בתוספת נענוע של הקסטה ובחינה שאין חופשים (מרבית הקסטות מורכבות ממספר חלקים נעים המוברגים בניהם, לעיתים ההברגה משתחררת עקב ויברציות או חוסר חיזוק במהלך טיפול).
- כבלים – נוגע בעיקר לכבלים מכאניים ולא חשמליים, יש לבדוק שציפוי הכבלים לא שחוק ציפוי שחוק עלול להוביל לפרימה של כלל הציפוי, העברת הילוכים שאינה עקבית ואף קריעה של הכבל הפנימי. נוסף על כך, במקום בו אתם רואים את הכבל הפנימי (לרוב באזור מעבירי ההילוכים) בדקו שאין חלודה או אבק רב שימנעו מהכבל לעבור חלק ובכך לתקוע את העברת ההילוכים. החלו בבדיקה ממקורות הכבל בכידון (כפי שרואים בתמונה) ועד למעבירי ההילוכים.

- בדיקת הבלמים – נחלק את הבדיקה לשני סוגים, מעצורי חישוק ומעצורי דיסק:
- מעצורי חישוק:
- בדיקת רפידות הבלם (‘כריות’) – כלל אצבע, עובי הכרית אמור להיות כסנטימטר, עם הזמן הכריות נשחקות עד לרמה של 7 מילימטר, מתחת לזה הבלימה אינה אפקטיבית ואף מסוכנת מאחר והחלק המתכתי שמתחת לכרית עלול לשפשף את החישוק ולגרום להתחממות הפנימית. הסתכלו על הכרית ברמה הויזואלית (למי שיסתכל לעומק, ברוב הכריות קיים פס אינדיקציה לשחיקה).
- במידה והינכם מחליפים בין גלגלים (קרבון\אלומיניום ולהיפך) יש לשים לב שמשתמשים ברפידות הייעודיות, שימוש ברפידות לא נכונות עלול לגרום לעצירה חלשה יותר או להתחממות החישוק.
- בדקו שהבלם יושב באופן סימטרי על גבי השלדה וביחס לגלגל, במידה והוא סוטה, ניתן להזיזו באמצעות היד בצורה הבאה:

- במידה ולחצתם על הבלם והרגשתם שהידית ‘נסחטת’ יותר מדי, אתם יכולים לבצע מתיחה קלה של הכבל (ללא שום כלים חיצוניים) באמצעות הבורג על גבי הבלם:

- מעצורי דיסק:
- יש לבדוק את הרוטורים (הדיסקים) – לכלוך (שחור) כתמי שמן אינם טובים לעצירה. מומלץ לכל אחד להצטייד בספריי לניקוי בלמים. במידה ואין לכם, גם ספריי חלונות (הכחול) יכול לסייע בניקוי כתמי השומן. יש לרסס ולנקות במטלית יבשה וללא מגע שומן כלל!
- סובבו את הגלגל בצורה איטית ונסו לשמוע האם ישנם שפשופים בין הרוטור לרפידות הבלם, שפשופים אלו מייצרים חיכוך והאטה של הגלגל. הם קורים באופן טבעי בגלל שהרוטור עם הזמן והעצירות מתעוות עקב החום שנוצר בעצירה. ניתן לסדר בקלות אצל מכונאי או להחליף את הרוטור. לעיתים מדובר רק ביישור הקליפר (גוף הבלם) וניתן לעשות זאת בבית בקלות כפי שמתואר בסרטון הבא:
- במידה ואתם מרגישים שבמהלך הרכיבה לעיתים הידית נסחטת יותר מדי ובמצבים אחרים היא בטווח טוב, ככל הנראה יש לכם אוויר במערכת ונדרש לבצע פעולה של ניקוז אוויר ו\או החלפת השמן (BLEEDING), מומלץ בכל אופן לבצע הליך זה באופן יזום אצל מכונאי אחת לחצי שנה לפחות. כך נראה שמן חדש:

וכך נראה שמן ישן:

רמת הצמיגיות של השמן וכמות הלכלוך שבו משפיעה על איכות העצירה, סחיטת הידית וחזרתה למצב רגיל, וכמובן עשויה עם הזמן להרוס את הבוכנות של הבלמים, לכן בצעו את הבדיקה באופן תדיר ויזום בכדי למנוע הוצאות מיותרות ולשמור על בטיחותכם!
זהו, די ארוך, אבל ממש לא מורכב… רוכב שידע לתחזק את האופניים שלו ברמה הכי בסיסית שיש יחסוך לעצמו זמן וכסף רב אצל מכונאים, יכיר את האופנים שלו טוב יותר ויהנה מחוויית רכיבה אחרת. בהצלחה!